test

4.000 gæstede middelalderen i weekenden

VITSKØL: Gøgl, musik, drabelige krigere, værksteder og middelaldermarked. Det var ikke svært at hensætte sig adskillelige hundrede år tilbage i tiden, da Vitskøl Kloster, i weekenden – og for fjerde gang, lagde lokaliteter til Middelalderdage.

Ligesom de forrige år, lagde over 4000 besøgende vejen forbi og nød et dejligt og hyggeligt middelaldermarked i de enestående omgivelser. 

Foruden statister i flotte middelalderkostumer, herunder riddere i imponerende udrustninger, bød middelalderdagene også på et autentisk marked bestående af godt 25 boder med arbejdende håndværkere – og hertil falkeopvisning, gøgl, middelaldermusik og ikke mindst lækkert middelaldermad.

Netop middelaldermaden var årets tema og det kunne smages på markedspladsen i utallige former. Måltidet og vigtigheden af at spise sammen kom sognepræst Troels Laursen ind på i sin prædiken til middelaldermessen. Der var fyldt til bristepunktet i kirkesalen til en utraditionel og meget stemningsfyldt messe, hvor eftertænksomheden fik plads hos tilhørerne.

Blandt publikums favoritter hørte et kampshow og et lanseshow med riddere i et nervepirrende slag til hest. Men også løjerne fra gøglerne Ramashang og Skt. Jørgen og Dragen fik arrangementets besøgende til at stimle sammen. I det hele taget var der skruet godt op for underholdningen med indslag på middelalderpladsen med kun femten til tredve minutters intervaller.

Specielt for børnene var der arrangeret børneridderturnering, skydning med bue og pil og fremvisning af middelalderens børnemode     

I kirkesalen var der indrettet sciptorie, hvor en nonne mestrede den gotiske skrift med blæk og pen på pergamenten. Kirkesalen lagde også rum til udstilling af flotte middelalderkostumer, hvoraf flere for nyligt er købt af foreningen ”Den levende middelalder” fra storfilmen om Tempelridderen Arn. Det er netop filmatiseringen af Jan Guillous romanserie om middelalderens tempelridder Arn, der ifølge Jan Guillou blev opdraget som cisterciensermunk og frygtindgydende kriger på Vitskøl Kloster, der fødte ideen om middelalderdagene på Vitskøl Kloster.

Formand for ”Den levende middelalder”, Bo Jacobsen kunne efter den sidste oprydning søndag aften erklære sig overordentlig tilfreds med 2 gode dage.

– Det er rart når gæster, middelalderaktører og de mange lokale frivillige råber et ’tusind tak for i år og på gensyn næste år’ ved afrejsen, erklærer formanden imedens han kikker ud over de mange middelaldertelte udbredte til tørring. Kort efter afslutningen sendte vejrguderne nemlig et par regndråbehilsener hen over Vitskøl, som ellers bød på meget fint efterårsvejr og dannede en god ramme for middelalderdagene.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: