2 vulkanudbrud i Ertebølle

ERTEBØLLE: En søjle af ild og røg blev sendt til vejrs i et kæmpe puf, da Ertebølle sidste weekend lagde en jordhøj til to vulkanudbrud med 150 tilskuere som iagttagere.

Forestil jer 800 til 1200 grader varmt magma, der om lidt skubbes op igennem jordoverfladen, lød det fra kemikeren og geologen Søren Brix, inden det sagde puf og et vulkanudbrud over Ertebølle blev til virkelighed.

Ved Ertebølle Hoved, er der glimrende muligheder for at se, hvordan Atlanterhavet og hele det skandinaviske område er blevet skabt. Ved Ertebølle dryssede enorme mængder vulkansk aske ned over en tidsperiode på flere millioner år. Fra Ertebølle strand kan man ved Ertebølle hoved se ca. 60 store vulkanudbrud.

Indrømmet, der findes ikke vulkaner i Danmark og ej heller i Ertebølle, men alligevel har vulkaner sat sine tydelige spor i Ertebølle, for her findes nogle af tydeligste askelagspor fra en supervulkan der var i udbrud for 55 millioner år siden og spredte sin aske ud over det meste af nordeuropa.

– Vulkanen stammer fra den tid, hvor Grønland og Norges østkyst stadig hang sammen som et landområde, men det skulle denne vulkan, som havde sit såkaldte ”hotspot” langt nede i dybet ændre på. Ved sit udbrud spaltede den jordpladen op og siden har Grønland og Norge(det europæiske kontinent) bevæget sig 3-4 cm. fra hinanden om året, lød det fra geolog og kemiker fra Århus Universitet, Søren Brix, der forestod vulkanudbruddene og den spændende geologiske fortælling om hvordan vulkaner og Ertebølle har en sammenhæng.

Forklaringen startede på stranden ved Ertebølle hoved, hvor askelagene fra 55 mio. år siden træder tydeligt frem.                             

– Det meget tydelige musegrå lag kaldes +19, fortalte Søren Brix. Laget stammer fra det største vulkanudbrud. I alt 1300 m3 aske blev spredt ud over området. I dag er laget komprimeret til 15 cm. Da askelaget faldt, har der helt sikkert været tale om metervis af aske. Den lysegrå farve fortæller, at der har været tale om en vulkan på land, mens de mørke askelag fortæller, at der er tale om en vulkan som stammer fra havets bund, lød det fra Søren Brix, mens de mange tilhørende, lyttede meget interesseret til.  

– Det nederste lag, som I kan se her, kaldes ”– 17” og er dateret til 55,7 mio. år siden. Lige præcis dette askelag er endnu tydeligere på Fur og derfor har man kunnet datere det så præcis, lød det videre i Søren Brix spændende fortælling.      

Netop det, at man i dag har så tydelige spor fra en vulkansk aktivitet, der kan have været medvirkende til liv på jorden, gør at kombinationen af vulkaner og urfolket fra stenalderen så interessant.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: