100 år med søanlæg i Farsø

FARSØ: Egentlig kunne det helt være forbigået i historien, hvis ikke medlem af Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn, Henning Olsen, tilfældigvis havde vist interesse for at skrive om Farsø Sø for to år siden.

Søen er en dødissø opstået efter seneste istid, men langt nyere er Farsø Søanlæg, præcis 100 år i år.

Henning Olsen fandt frem til protokoller fra Farsø Håndværker og Borgerforening, hvor det fremgår at Farsø Søanlæg I/S blev stiftet i 1922.

”Jeg synes vi bør sende en tanke til de fremsynede mennesker der sørgede for at vi har denne skønne plet i Farsø”.
Bendt Thorup, Formand for Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn.  

Over 100 personer deltog i fejringen
Det var netop dette 100 års jubilæum der torsdag aften blev markeret i Farsø Søanlæg – med – ja over 100 deltagere. Vejret havde dagen igennem været særdeles regnfuldt, og Lokalhistorisk Arkiv havde derfor indstillet sig på at markeringen kunne risikere at regne væk. Det gjorde den heldigvis ikke!. Det klarede op – sågar med solskin, en halv time inden fejringen fandt sted.

”På Lokalhistorisk Arkiv synes vi naturligvis at 100 året skal fejres, men også at historien skal videregives. Derfor har vi søgt Vesthimmerlands Kommune om at sætte fire skilte op her ved søen. Fire forskellige skilte der fortæller om historien om Søanlægget, Farsøs tilblivelse, Spejderhuset og Mindelunden, og nogle af de store begivenheder der har været her ved søen”
Bendt Thorup, Formand for Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn.  

Formand for Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn, Bendt Thorup, bød glædeligt de mange fremmødte velkommen. Et fremmøde, der gjorde det travlt i det opstillede pavillontelt med at skænke ”bobler” op i glassene. Heldigvis var der tid mens aftenens jubilæumstaler, borgmester Per Bach Laursen talte.

100 års jubilæet blev fejret med jubilæumstale af borgmester Per Bach Laursen og et glas ”bobler” til de over 100 fremmødte.

Borgmesteren havde gjort sit forarbejde godt. Han havde sat sig ind i søanlæggets historie godt hjulpet på vej af arkivets detaljerede beskrivelse af søanlæggets historie. En historie der blev yderligere underbygget ved en vandring rundt til fire nyopsatte historiske skilte, efter borgmesterens tale.

I anledning af Farsø Søanlægs 100 års jubilæum er der blevet opsat fire historiske skilte som fortæller om Søanlægget og om Farsø by’s opståen

Et ikonisk sted
Uddrag af borgmester Per Bach Laursens jubilæumstale: – Tusind tak fordi i har inviteret mig til at holde talen ved Farsø Søanlægs 100 års jubilæum. I den anledning vil jeg gerne ønske Farsø borgerne tillykke. Det her er et ikonisk sted – ikke bare i Farsø, men i hele Vesthimmerland, som igennem 100 år har bidraget til mange oplevelser for flere generationer.

Et åndehul midt i Farsø by
Det er et af de smukkeste steder i Vesthimmerland. Et fantastisk rekreativt område. Et åndehul midt i Farsø by. For ikke så længe siden havde jeg den fornøjelse af at være inviteret til et diamantbryllup på Søvej. Hvilken fantastisk udsigt der er fra diamantbrudeparrets vinduer fandt jeg ud af. Og jeg kom til at tænke på, at det bestemt må være en af Vesthimmerlands bedste beliggenheder. Jeg kom til at tænke på tv-udsendelsen Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. De skulle tage til Farsø. Her har vi en af Danmarks bedste beliggenheder ved denne sø.

Første gang Farsø bliver nævnt i historien er i 1175, ja det er næsten samtidig med Vitskøl Kloster. Navnet Farsø betyder jo søen ved vejen. For der lå jo en lille landsby her på det tidspunkt umiddelbart vest for søen. Kirken blev opført på næsten samme tidspunkt. Farsøs storhedstid begynder først i 1850’erne med bl.a. anlæggelsen af vejen mod Ullits og Hvalpsund og det danner så grundlag for det Farsø vi kender i dag. Søen har igennem århundreder været livsnerven i samfundet heromkring. Uanset om det har været på den ene eller anden side af søen. Her kunne man fiske, vande sine kreaturer, man kunne vaske sine vogne, man kunne bade i søen og sågar drikke af den. Der bliver jeg nødt til at sige, der er sket noget siden. Det må vi ikke i dag. Det er også en ikonisk sø, som har medvirket i Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Vi skal helt frem til 1922, før der for alvor bliver samlet kræfter til at der i dag kan fejres 100 års jubilæum for. I 1963 opløses Farsø Søanlæg I/S og overgår til Sognerådet – d.v.s. kommunen, og sådan har det været lige siden.

Medvirk til den nye Byudviklingsplan
Jeg er i dag inviteret for at tale om Farsø Søanlægs 100 års jubilæum, men det vil ikke afholde mig fra at fortælle lidt om hvad vi laver i Byrådet. Når vi inde i Byrådet nævner Farsø, så er det jo byen med kommunens største folkeskole, det er byen med det mest velfungerende indkøbscenter, det er byen hvor man har de bedste idrætsforhold, man har kulturelle referencer til forfatterne Johs. V. Jensen og Thit Jensen, Kongehusets store historiske tilknytning til Farsø, man har gode boliger – det vi i kommunalt sprog kalder tæt – lavt byggeri som er meget attraktivt og misundelsesværdigt for andre byer i Vesthimmerland, god administrationsbygning. Så hvad mangler Farsø i grunden?. Det er jo et godt spørgsmål. Men hvis I er i tvivl, så kan I jo efter sommerferien medvirke i den byudviklingsplan som vi starter op her i Farsø. Det der er meningen med det er at I skal være med til at sætte jeres præg på hvordan Farsø skal se ud i fremtiden. Så jeg vil opfordre jer til at medvirke aktivt i den proces, akkurat ligesom for 100 år siden, hvor borgerne var med til at sætte deres præg på byens udvikling.

Fire hold tog sig en tur rundt til de historiske skilte i Søanlægget, hvor der ventede endnu mere historie fortalt af medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv og De blå spejdere.

Efter talen blev de fremmødte inddelt i 4 hold, som gik søen rundt og stoppede op ved nye historiske skilte. Ved skiltene stod repræsentanter fra Lokalhistorisk Arkiv  og De Blå Spejdere for at fortælle yderligere om de emner som skiltene beskriver.  

Jubilæumsaftenen sluttede af med kaffe i spejderhuset

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: